Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروزه در سراسر جهان به بیش از ۵۰۰۰ زبان تکلم می‌شود. گویش‌های مختلفی که هریک مربوط به سرزمینی خاص است. 

اما گویش‌های ایرانی از گنجینه‌های سرشار ادبی و سرمایه‌های گرانبها و ارزشمند این مرز و بوم با آن پیشینه تمدن و فرهنگ غنی به شمار می‌رود و این درحالی است که متاسفانه با گذشت زمان گویش‌های کهن کم‌کم به دست فراموشی سپرده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتاب "فرهنگ مردم اصفهان" گنجینه بسیار با ارزشی است که به همت زنده‌یاد مرحوم میرسیدعلی جناب جمع‌آوری شده و شامل گویش‌ها، لغات، اصطلاحات، ضرب المثل‌ها، بازی‌ها و تصنیف‌هایی است که در زمان حیات مولف، مردم اصفهان بدان‌ها تکلم می‎‌کردند. 

درخصوص این مجموعه ذکر نکاتی لازم است:

نخست آنکه اصفهان زمان مولف در محدوده‌ای کم‌ و بیش برابر با اصفهان کنونی دارای گویش ویژه‌ای بوده است که گذشته از گویش خاص شهر اصفهان، گویش روستاهای اطراف آن از جمله وینشون(وانشان)، قهرود، کشه، زفره، سده، جرقویه، گز، کفرون(کفران)، محلات، خوانسار، سو و غیره را نیز شامل می‌شده است.

بنابراین مشخص نبودن اینکه آیا تمام گویش‌ها و اصطلاحات و ضرب‌المثل‌های مندرج در این کتاب، فقط مربوط به شهر اصفهان بوده یا آمیزه‌ای از گویش روستاهای اطراف آن است، خود از جمله مسائلی است که تنها از عهده علمای زبان‌شناس برمی‌آید و از آنجا که هدف و انگیزه اصلی احیای این اثر به عنوان مرجع و منبع ارزشمند، جلوگیری از نابودی یکی از میراث گران‌قدر فرهنگی این مرز و بوم بوده است، لذا نقد و بررسی محتوای آن فرصت و زمان و شرایط دیگری را می‌طلبد.

همچنین تنظیم این اثر براساس دو اسلوب نگارش است: نخست روش اعراب‌گذاری که خود مولف به کار برده، سپس روش آوانگاری که توسط مصحح انجام گرفته است و از آنجا که اسلوب آوانگاری، دقیق‌ترین شیوه در رعایت موازین استاندارد برای نمایش گویش‌ها به شمار می‌رود، لذا تمام تلاش و همت مصحح بر آن بوده است که حتی‌المقدور، این شیوه رعایت شود و گویش‌های مندرج در این مجموعه، اعم از آن‌هایی که به صورت منفرد آمده یا در قالب ضرب‌المثل و اصطلاح یا تصنیفی درج شده، براساس تقابل دقیق با شیوه اعراب‌گذاری مولف آوانگاری شده است.

قسمت مهمی از این مجموعه به بازی‌های اصفهان اختصاص دارد که در میان اطفال و نوجوانان و مردان و شاید هم زنان متداول بوده است و علت ضمیمه کردن آن‌ها به بخش گویش‌ها و ضرب المثل‌ها آن بوده که در بین گویش‌ها به نام برخی از این بازی‌ها اشاره شده است.

مولف این مجموعه، در سال ۱۲۴۷ شمسی چشم به جهان گشوده و طی شصت سال زندگانی و فعالیت مستقیم و غیرمستقیم در جریانات مشروطه‌خواهی و درک مسائل مربوط به آن زمان و آشنایی نزدیک با بسیاری از شخصیت‌ها و رجال برجسته هم‌عصر خود، به جمع‌آوری اطلاعات ارزشمندی درباره ابعاد گوناگون شهر اصفهان همت نمود و همه را در مجموعه‌ای با عنوان "الاصفهان" نامگذاری کرد.

کتاب "فرهنگ مردم اصفهان" دومین مجلد از کتاب بزرگ "الاصفهان" به شمار می‌رود.

این کتاب در سال ۱۳۹۴ با شمارگان یکهزار نسخه به چاپ دوم رسید و حقوق این اثر متعلق به مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل است.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا فرهنگی اصفهان کتاب ادبیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۲۵۰۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به نشر با ۷۸۲ عنوان در نمایشگاه کتاب حاضر می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات به نشر(آستان قدس رضوی)با ۷۸۲ عنوان کتاب در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور پیدا می‌کند که از این تعداد ۳۴۵ عنوان بزرگسال و ۴۳۷ عنوان کودک هستند. همچنین ۳۱ کتاب صوتی نیز در نمایشگاه توسط این ناشر ارایه می شود.

۱۰۲ عنوان چاپ اول بوده که برای نخستین بار توسط انتشارات به نشر در نمایشگاه کتاب عرضه خواهند شد و حدود ۲۰۰ اثر تجدید چاپ شدند.

رمان هایی همچون «به امید دیدار»، «صادقانه»، «مردی که همه چیز می دانست» و «به دنبال ماه»، برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب پیش روی چشم مخاطبان قرار می گیرد در کنار این مجموعه هایی مانند «دعبل و زلفا»، «مرا با خودت ببر»، «اوسنه گوهرشاد»، «آبی ها» و «غریب قریب» نیز توسط این انتشارات عرضه می شوند.

کتاب هایی از جمله «لیلی منم»، «خانوم ماه»، «به وقت اردیبهشت»، «شعر مقاومت خراسان» در زمینه ادبیات پایداری و و کتاب «تروریست های صهیونیست» عرضه می شوند.

کتاب هایی از جمله «شبحی در پشت بام»، «مادرانه» و جان فیروزه جان» در موضوع عفاف و حجاب و خانواده توسط این انتشارات رونمایی می شود. همچنین کتاب هایی از جمله «بیدارم کن»، «راز آن بوی شگفت» «اعترافات غلامان»، «من ضامن»، «ستاره من»، «ماه غریب من»،«موقف»، «آبی ها»، «غریب قریب» همزمان با دهه کرامت و تقارن ولادت امام رضا (ع) با نمایشگاه کتاب توسط این انتشارات عرضه می شود.

در زمینه کودک و نوجوان نیز کتاب هایی از جمله«قصه های حنانه»، «قصه های احکام»؛ مجموعه داستان های «صمیم»، «حکایت های کمال» و مجموعه رمان های دینی نوجوان «پرواز اسب سفید»، «من و آقای همسایه»، «انتقال»، «بازیگر پنجم»، مجموعه «ماجرای دشت مرموز» در کنار ۴۰۰ عنوان دیگر عرضه می شود.

کد خبر 6096328 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • پیش‌بازی رئال مادرید - بایرن مونیخ؛ تصنیف اصالت در سمفونی شاهانه
  • باغ کتاب میزبان جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی شد
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدید از روند آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران مطرح کرد؛باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی
  • بازدید وزیر فرهنگ از مراحل آماده سازی نمایشگاه کتاب تهران
  • نمایشگاه کتاب تهران متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است
  • باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد
  • محمدعلی علومی، نویسنده و پژوهشگر درگذشت
  • افزایش ظرفیت تولید کاغذ تحریر/ ناشران و مخاطبان کودک و نوجوان حمایت می‌شوند
  • مروری بر چند خبر ورزشی شانزدهم اردیبهشت استان قزوین
  • به نشر با ۷۸۲ عنوان در نمایشگاه کتاب حاضر می‌شود